PsychotherapeutenHelena Sybers, Katrien Van Eemeren, Leen Lemmens, Jorien Smets

Momenteel werken er drie zelfstandige psychotherapeuten in deMensentuin, elk met hun eigen expertise en specialisatie. We bieden hulpverlening aan in twee praktijken, gevestigd in Antwerpen en in Kalmthout.

Helena Sybers

Beroepsvereniging AIHP registratienummer:
PT-19850522-091128

Beroepsvereniging BPC registratienummer:
BPC - 22051985 - 01

Helena Sybers (°1985) behaalde het diploma van professionele Bachelor in de Toegepaste Klinische Psychologie (‘psychologisch consulent’) en vervolledigde dit enkele jaren later met de titel van psychotherapeut. Daaropvolgend bekwaamde zij zich verder in het domein van de forensische hulpverlening door middel van een 2-jarig postgraduaat in de Forensische Diagnostiek en Counseling. Recentelijk rondde zij het 2-jarig postgraduaat Supervisie, Intervisie en Coaching succesvol af.

Kenmerkend voor haar stijl is een geduldige, doch recht-door-zee attitude waarbij de cliënt tijd en ruimte krijgt om de eigen ervaringen te verkennen en te toetsen.

Helena werkt voornamelijk met jongeren (+16 jaar) en volwassenen op individuele basis. Er wordt wekelijks een beperkt aantal consulten gereserveerd voor cliënten binnen het forensische werkveld.

Specifieke opleiding in de forensische diagnostiek en counseling biedt haar de mogelijkheid om op een professionele en onderbouwde wijze met cliënten binnen het justitiële werkveld aan de slag te gaan, zowel op verplichte als vrijwillige basis. Als volwassene kan je indien gewenst samen met je justitieassistent contact nemen.

Recent breidde Helena de praktijk uit met een supervisie-aanbod voor actoren binnen de geestelijke gezondheidszorg. Als supervisor besteedt zij veel aandacht aan het stilstaan bij de socialisatie van de supervisant. Welke eigen levenservaringen bepalen mee de kijk van de supervisant naar zijn/haar cliënt en context? Zijn er wederkerende thema’s die verder aandacht verdienen? Welke normen en waarden zijn belangrijk voor de supervisant en wat als dit botst in het uitoefenen van zijn/haar beroep? Een supervisietraject wordt steeds op maat samengesteld, op basis van de vraag en verwachting van de supervisant en/of zijn/haar werkgever.

Naast haar werkzaamheden in de praktijk is Helena sinds 2012 halftijds verbonden aan het departement Toegepaste Psychologie van de Thomas More Hogeschool, waar zij als praktijklector en stagesupervisor studenten leert kennismaken met het klinische werkveld en de psychologische praktijkvoering. Als psychologisch consulent-psychotherapeut is zij bovendien verschillende jaren (2009-2016) werkzaam geweest in het team voor Levens – en Gezinsvragen van CAW Antwerpen.

Tot 2017 was Helena voorzitter van de Beroepsvereniging voor Psychologisch Consulenten. Het verdedigen van de belangen van haar collega’s in het werkveld blijft zij als een grote uitdaging zien.

Close

Kim Van Bouchout

Visum nummer psycholoog: 318778
Nummer psychologencommissie: 76210580

Kim Van Bouchout (°1976) werd opgeleid aan de K.U.Leuven tot Klinisch psychologe, en genoot daar tevens de opleiding tot Systeemtherapeute. Daarnaast bekwaamde zij zich tot psycho-traumatoloog in het Belgisch instituut voor psychotrauma. Als onderdeel van deze opleiding volgde zij EMDR level 1 en 2 bij Integrativa.

Voor Kim staat de samenwerkingsrelatie tussen jou en haar centraal in de therapie. Ze wil op een respectvolle manier en door middel van gesprek een veilige ruimte voor jou creëren waarin je ‘op verhaal’ kan komen, kan spreken over moeilijke thema’s en/of kan vertellen wat je tot hiertoe niet gezegd kreeg. Aan de hand van dialoog wil ze je helpen zicht te krijgen op datgene waarin je vastloopt, op jouw mogelijkheden en beperkingen, op gevoelens en gedachten, noden en verlangens. Van daaruit wordt samen gezocht naar manieren om met jouw problemen en/of uitdagingen om te gaan ten einde verder te groeien in de richting van jouw wensen en doelen.

Naast haar werk in de praktijk, heeft Kim 20 jaar ervaring binnen verschillende teams voor levens-en gezinsvragen van CAW Antwerpen. Sinds oktober 2022 werkt ze voor Multiversum in Kruispunt Oost en de Polikliniek. In 2018 sloot ze zich aan bij het team van de Mensentuin, aanvankelijk in de praktijk te Antwerpen. Sinds oktober 2022 biedt ze in de praktijk te Borgerhout op maandag en donderdag individuele therapie aan cliënten vanaf 18jaar.

Close

Helena Sybers

Praktijk Antwerpen

helena@deMensentuin.be
0498 / 73 94 53

Meer info

Kim Van Bouchout

Praktijk Borgerhout

kimvanbouchout@gmail.com
0486 / 31 60 54

Meer info

Jorien Smets

Erkenningsnummer psychologencommissie:
862112428

Jorien Smets (°1986) behaalde een masterdiploma in de Klinische Psychologie. Nadien werkte zij als onderzoekster aan de KU Leuven, waar zij een doctoraat schreef over kwetsbaarheidsfactoren voor depressie. Jorien voltooide de postgraduaatopleiding Gedragstherapie en is naast klinisch psychologe dus ook een erkend gedragstherapeut.

Als psychotherapeut neemt Jorien een uitnodigende, warme, respectvolle houding aan. Ze staat er als persoon zonder zich op te dringen. Ze hecht veel belang aan een goede samenwerking met cliënten. Ze legt hen helder uit hoe klachten tot stand komen en hoe deze verholpen kunnen worden. Jorien streeft naar zelfredzaamheid van cliënten. Ze reikt hen manieren aan om anders te denken en handelen.

Naast haar werk in deMensentuin is Jorien werkzaam als lector aan het departement Toegepaste Psychologie van de Thomas More Hogeschool. Ze geeft studenten les over de klinische praktijk en het psychodiagnostisch proces.

In de praktijk werkt Jorien met cliënten vanaf 18 jaar, zowel diagnostisch als therapeutisch.

Close

Jorien Smets

PRAKTIJK KALMTHOUT

jorien@deMensentuin.be
0477 / 52 13 03

Meer info